Regio Kempen
TURNHOUT, HOOGSTRATEN, RAVELS, MOL, BALEN,  GEEL, MEERHOUT, HERSELT, HERENTALS, BEERSE, RIJKEVORSEL,…

Vrijwilliger worden?

Buddy-vrijwilliger worden

Waarom buddy worden ?

Als vrijwilliger bij Buddywerking help je een persoon met langdurige, ernstige psychische moeilijkheden bij het doorbreken van sociaal isolement. Terug de stap zetten naar de buitenwereld is op eigen houtje vaak moeilijk voor mensen met een psychische kwetsbaarheid. Door regelmatig samen vrijetijdsactiviteiten te doen in een ongedwongen sfeer en een stukje nabij te zijn vanuit gelijkwaardigheid en vertrouwen, maak je de brug naar de samenleving en wordt psychisch herstel gemakkelijker. Zodoende draag je er als buddy toe bij om de vooroordelen en drempels rond psychische problemen en geestelijke
gezondheidszorg in onze samenleving te verminderen. Het is het geen vereiste om professionele ervaring te hebben met psychische kwetsbaarheid. Een open en geduldige ingesteldheid zijn wel belangrijk.

HEB JE INTERESSE?
Wil jij je engageren voor onze Buddywerking, wil je meer informatie, neem dan contact op met de buddymedewerker van CGG Kempen of vul het aanmeldformulier hieronder in.
Het aanmeldformulier invullen is tijdelijk niet mogelijk. Door omstandigheden moeten we de werking in regio Kempen hervormen. Zodra we kunnen heropstarten, zal het aanmeldformulier terug actief zijn!

Aanmeldformulier vrijwilliger regio Kempen

Privacy
We gebruiken googleformulieren om je gegevens te verzamelen. Door dit formulier in te dienen, erken je dat de door jou verstrekte gegevens worden overgedragen aan Buddywerking Vlaanderen voor verwerking in functie van de geboden dienstverlening en dit in overeenstemming met ons privacybeleid.

Veel gestelde vragen

Zoek jij een buddy?

Zoek je een buddy?

Tijdelijke stopzetting aanmeldingen deelnemers

Met spijt in ons hart moeten wij melden dat we voor onbepaalde tijd geen nieuwe aanmeldingen kunnen aanvaarden voor mensen die nood hebben aan een buddy.
Door onvoorziene omstandigheden zijn we genoodzaakt de werking in regio Kempen te hervormen. De vraag naar buddy’s is de afgelopen jaren ook alsmaar gestegen, waardoor deze vraag permanent veel groter werd dan de instroom van vrijwilligers. Zodra het mogelijk is om je weer aan te melden in regio Kempen, zullen we dit hier aankondigen.
Volgend aanbod kan waardevol zijn:
Lotgenotencontact – Uilenspiegel
Ontmoetingscentrum ’t Vooruitzicht Geel
Ontmoetingscentrum De Zoete Inval Turnhout
HerstelAcademie Kempen

Als je verdere vragen hebt, of als je interesse hebt als buddy, kan je contact opnemen met de buddymedewerker van CGG Kempen.

Veel gestelde vragen

Privacy
We gebruiken googleformulieren om je gegevens te verzamelen. Door dit formulier in te dienen, erken je dat de door jou verstrekte gegevens worden overgedragen aan Buddywerking Vlaanderen voor verwerking in functie van de geboden dienstverlening en dit in overeenstemming met ons privacybeleid.

Onze werking

Nieuws

HomeNieuws
20/12/2024

* Ieder van ons heeft nood aan contact met anderen

Kerstmis komt dichterbij. Het jaar loopt op zijn laatste benen. Intussen wordt Vlaanderen overspoeld door de warme golf van solidariteit  in het kader van de Warmste Week.   Dit jaar wordt…
HomeNieuws
03/12/2024

Dag van het vrijwilligerswerk: Buddy’s in de Spotlight!

Op 5 december is het de Internationale 'Dag van het Vrijwilligerswerk'.  We zetten daarom met trots onze vrijwilligers, de buddy's,   in de kijker.   Zij zijn de onmisbare schakel in onze…
foto van coordinator van Buddywerking Vlaanderen, Veerle Sey HomeNieuws
25/10/2024

Buddywerking Vlaanderen heeft een nieuwe coördinator

Op 1 oktober startte Veerle Sey als nieuwe coördinator van Buddywerking Vlaanderen. Met veel enthousiasme wil ze haar steentje bijdragen aan de sector.  Geen Buddywerking zonder coördinator Veerle Sey werkt…
HomeNieuws
04/03/2024

Persbericht Buddywerking Vlaanderen

Van 2 maart tot en met 10 maart vindt de Week van de Vrijwilliger plaats. Tijdens deze periode lanceert Buddywerking Vlaanderen een wervingscampagne voor nieuwe vrijwilligers, met onder meer een…

Werking
Ontstaan, partners en taakverdeling

Ons werkingsgebied omvat volgende gemeenten (27) en hun deelgemeenten:
Hoogstraten, Rijkevorsel, Merksplas, Baarle-Hertog, Ravels, Arendonk, Oud-Turnhout, Turnhout, Vosselaar, Beerse, Lille, Kasterlee, Retie, Dessel, Mol, Balen, Meerhout, Geel, Olen, Herentals, Vorselaar, Grobbendonk, Herenthout,  Westerlo, Hulshout, Herselt, Laakdal.

Lees meer

Visie & doelstelling

Mensen met ernstige psychische moeilijkheden of een chronische psychiatrische problematiek hebben vaak een beperkt  sociaal netwerk. Zij hebben moeite om bestaande contacten te onderhouden of terug op te pikken, zeker na een opname. Vrienden van vroeger, familie,… kunnen soms ook afhaken. Hierdoor ervaren psychisch kwetsbare mensen steeds minder betekenisvolle contacten. Dit kan ervoor zorgen dat zij geïsoleerd raken en zich ook eenzaam gaan voelen. Men dreigt wat betreft sociale relaties afhankelijk te worden van contacten met professionele hulpverleners. De drempel om ‘buiten’ te komen en nieuwe contacten uit te bouwen wordt alsmaar groter.
Er ontstaat op den duur een gemis en behoefte aan ‘gewoon’ sociaal contact, aan mensen waarmee men zijn vrije tijd zinvol kan invullen, plezier kan beleven, ervaringen kan delen en nieuwe dingen kan ondernemen. Naarmate het isolement langer duurt, worden maatschappelijke integratie en participatie steeds moeilijker. ‘Deelnemen’ aan de samenleving is niet meer zo vanzelfsprekend wanneer je dingen alleen moet doen.

Een vrijwilliger kan in dat geval helpen om opnieuw een stapje naar buiten, in de samenleving te zetten. Hij/zij maakt als ‘buddy’ op regelmatige basis tijd vrij om samen op stap te gaan en om leuke, alledaagse dingen te doen zoals wandelen, winkelen, iets gaan drinken, samen een uitstapje maken,… Zo kan een buddy deel gaan uitmaken van het ‘natuurlijke’ netwerk van de deelnemer.

De ontmoeting tussen een deelnemer en een buddy is een ‘georganiseerd vriendschappelijk contact’. Georganiseerd omdat er geen sprake is van een spontane ontmoeting. De contacten zijn beperkt in tijd, frequentie en aard van de activiteiten. Vriendschappelijk omdat de contacten vrijwillig, vertrouwelijk, regelmatig en gelijkwaardig verlopen.

De buddy heeft begrip voor de problemen en beperkingen van de deelnemer en kijkt mee naar zijn of haar mogelijkheden en interesses. Het is niet de bedoeling om ‘hulp te verlenen’: de nadruk ligt op ‘er zijn’ voor de ander.
De deelnemer krijgt op deze manier de kans om zijn/haar eigen mogelijkheden te (her)ontdekken en kan zo gestimuleerd worden om vanuit eigen kracht en geloof in zichzelf tot meer initiatief te komen.

Op deze manier trachten we via buddywerking twee belangrijke doelstellingen te bereiken: het sociaal isolement van de deelnemer doorbreken en de integratie in de samenleving bevorderen door een beter begrip van en voor mensen met psychische problemen.

Contact

Regio Kempen

CGG Kempen
Nadia Ceusters
Technische Schoolstraat 66, 2440 Geel
E: kempen@buddywerking.be
E: NadiaCeusters@cggkempen.be
T: 014 41 09 67

Volg ons
Folder vrijwilligers
Folder deelnemers
Folder doorverwijzers

Getuigenissen

“Het is een fijne ervaring om als mens in alle eenvoud samen met iemand anders te mogen delen, in evenwaardigheid, wetend dat ik juist in deze eenvoud steun kan betekenen voor de andere.
Het doet zo’n deugd om niets te “moeten” doen of geen resultaat te moeten bekomen. In eenvoud samen te mogen zijn is waardevol en er allebei mogen van genieten, wat we ook ondernemen en delen.

Het is fijn om een buddy te zijn.”

Een buddy

“Mijn buddy is een houvast in mijn leven geworden: op regelmatige tijdstippen is er iemand die tijd en aandacht voor mij vrij maakt- geheel vrijwillig. Zij is mijn trouwe supporter: ze moedigt mij aan maar ondersteunt mij ook als het minder goed gaat.”

Een deelnemer

Waar wacht
je nog op?
Vragen of interesse?

Contacteer ons